Onkruid. Tenzij je van een weelderige tuin houdt, is het een ramp voor veel eigenaars van moestuintjes, sierlijk aangelegde hofjes of strakke tuinen met strakke paadjes. Een tuin zonder onkruid. Als dat nou eens zou kunnen. Helaas moeten we je teleurstellen: als tuinfanaat heb je altijd te maken met onkruid. Toch is het mogelijk om onkruid een flink stuk in te dammen. In dit blog geven we je praktische tips!
Een tuin zonder onkruid: onderhouden is het toverwoord
Regelmatig je tuin onderhouden is het toverwoord. Denk aan schoffelen, klein onkruid wieden en eventueel kleinere snoeiwerkzaamheden. En nee, we bedoelen daarmee niet dat je pas tegen het begin van de zomer je tuin aanpakt. Start er veel eerder mee, bijvoorbeeld als je in de herfst al aan snoeiwerkzaamheden begint. Eigenlijk zorgt een regelmatig onderhoud (bijvoorbeeld een keer in de twee weken) al voor een tuin zonder onkruid. Wanneer je zelf niet over groene vingers beschikt is het wellicht een tip om een hovenier of tuinexpert in te schakelen.
Speciale tegels of antiworteldoek
Heb je een terras of slechts een klein tuintje waar al tegels liggen, kies dan voor speciale tegels of ook wel onkruidvrije bestrating genoemd. De voegen tussen deze tegels liggen erg dicht tegen elkaar en worden afgewerkt met voegsel of betonmortel. Hierdoor ontstaat een afgesloten voeg, waarlangs geen plantjes meer kunnen groeien. Ook is het mogelijk om een antiworteldoek te leggen in plaats van tegels. Hierdoor creëer je een donkere ondergrond waar planten niet op kunnen groeien. Tuinonderhoud is erg belangrijk voor het onkruidvrij houden van je tuin.
Tip: Veeg regelmatig je terrastegels goed schoon. Zaadjes, verspreid door de wind of vogels, krijgen zo geen kans om te kiemen.
Huis-tuin-en-keukentips
Een andere optie is in je keukenkastje of aanrecht op zoek te gaan naar onkruidverdelgers. Veel mensen zweten bij (schoonmaak)azijn in de voegen of over de stoep om mos en groene aanslag tegen te gaan. Dit mag eigenlijk niet, maar blijkt wel effectief te zijn. Een andere, meer eenvoudige methode is om water te koken en dit vervolgens over het onkruid te gieten. Even goed schrobben en het onkruid droogt uit. De bruine, verdorde takjes en blaadjes borstel en veeg je zo weg.
Bestrijdingsmiddelen? Wel of niet?
Het gebruik van (chemische) bestrijdingsmiddelen vraagt altijd om de nodige aandacht en kennis. Het valt dan ook af te raden om ‘zomaar’ met bestrijdingsmiddel aan de slag te gaan in je tuin. Van veel bestrijdingsmiddelen of onkruidverdelgers is het effect op de natuur en mens niet altijd even goed bekend. Geen bestrijdingsmiddelen gebruiken is nog altijd het beste voor je tuin.
Tips voor je tuin
Wil je nog meer tips voor je tuin of ben je op zoek naar inspiratie voor je planten en verdere tuininrichting of tuinonderhoud? Je vindt het allemaal op ons blog. Laat je verrassen door de vele verhalen, tips en praktische adviezen van onze bloggers.