Wanneer je besluit om tuinverlichting aan te leggen, is het van groot belang dat je een plan opstelt. Zo weet je waar je alles dient te voorzien en kom je niet voor verrassingen te staan.
Wat houdt zo’n plan nu in? Wel, Hierop dien je aan te geven waar de tuinverlichting dient te komen en wat voor soort verlichting dit is. Zo weet uw technieker perfect wat hij dient te voorzien. Niet elk toestel heeft dezelfde kabeldikte nodig bijvoorbeeld.
Indien je opteert om de tuinverlichting zelf aan te leggen, dien je vooraf te informeren naar de technische aspecten van de armaturen. Je zal moeten zorgen dat de juiste kabeldikte toekomt waar je deze nodig hebt.
Enkele tips voor het aanleggen van tuinverlichting
Bescherm je kabels
Leg je kabels steeds in een verstevigde wachtbuis. Zo zijn de kabels beschermd en blijven ze netjes bij elkaar. Het is ook geen slecht idee om over de wachtbuis een beschermende laag stenen of steengruis te plaatsen. Deze zal bescherming bieden wanneer je een put moet graven.
Zorg voor een waterdichte aansluiting
Verlichting op laagspanning? Plaats je transformatoren of drivers binnenshuis of voorzie het type dat je waterdicht kan verwerken in een hars. Drivers en transformatoren bestaan weliswaar wel in een IP65- uitvoering, maar de aansluitingen die je maakt zijn dit natuurlijk niet. Wanneer je het geheel opgiet met een 2- componentenhars, ben je zeker dat je nooit te kampen zal hebben met waterschade.
Voorkom verblinding
Voorzie anti-verblindingsrasters waar nodig. Niets zo vervelend als verblindend licht wanneer je de oprit wil oprijden.
LED
Voorzie LED. LED is de toekomst van verlichting. Ze verbruikt een minimum aan energie, gaat lang mee en is verkrijgbaar in vele verschillende tonen wit. De besparing die je maakt per jaar, weegt niet op tegen de iets hogere aankoopprijs van LED.
Tot slot over tuinverlichting
Er zijn tal van verlichtingszaken die verlichtingsadvies aanbieden. Laat je begeleiden door professionele hulp en voorkom verrassingen achteraf.