Tuinen zijn er in allerlei soorten, variaties en ontwerpen. Toch is er een moment onvermijdelijk; namelijk het verzakken van een tuin. Je hoeft het verschil niet direct te merken, maar het kan later wel nadelige gevolgen hebben voor je tuin en zelfs je woning. In dit blog vertellen we je waar je zoal op moet letten en wat de consequenties zijn van het niet ophogen van je tuin. Tuinenmagazine helpt je graag om te genieten van jouw tuin zoals hij bedoelt is.
Een tuin ophogen: waarom en hoe?
Het verzakken van een tuin heeft grotendeels te maken met het grondwater en grondsoort die onder de tuin liggen. Woon je in het zuiden van Nederland, dan ben je relatief safe. Dit komt doordat in Midden-Brabant en Limburg de grond vaak uit zand bestaat en niet uit klei of veen. Ga je echter naar het noorden, dan heb je al snel te maken met een veen- of kleigrond. Met name veengronden verzakken. Dit is een natuurlijk proces dat ontstaat door de samenstelling van de grond. Een andere factor kan het grondwater zijn dat onder je tuin doorstroomt.
Tip: Merk je dat er na een regenbui plassen water in je tuin blijven staan? Dan is dit een goede indicatie dat het waterniveau van je tuin hoog is en het water niet wegstroomt. Je tuin ligt dan ‘te laag’.
Wat houdt een tuin ophogen in?
Nederland is een vochtig en nat land. Dat merk je goed aan de bodem. Door om de zoveel jaar de tuin op te hogen beperk je het risico van lokale verzakkingen. Deze kunnen erg vervelend zijn. Verzakkende terrastegels of struiken en bomen die ineens scheef staan: je wil er eigenlijk niet aan denken. Door de tuin met een paar centimeters te verhogen, kun je er weer een paar jaar tegenaan. Houd rekening met inklinking (automatische verlaging van de grond). Hierdoor moet je ongeveer zeven tot tien procent extra aarde bestellen om het gewenste resultaat te bereiken.
Tuin ophogen door een professional
Merk je dat je tuin niet veel verzakt of heb je een kleine tuin? Dan is het goed mogelijk om je eigen tuin op te hogen. Je hebt hiervoor wel wat zakken potgrond of tuinaarde nodig. Ook heb je speciaal ophoogzand. De prijzen voor dit zand verschillen erg. Maar houd er rekening mee dat het volledig ophogen van je tuin wel wat gaat kosten. Veel mensen kiezen er bovendien voor om het te laten doen door een ervaren hovenier of tuinman.
Andere tips
De slechte drainage van de grond, dus het afvoeren van water, is een van de redenen waarom veel tuinen en terrassen kunnen verzakken. Dit kan heel plaatselijk zijn. Zorg er dus voor dat de regenwaterafvoer niet meer op de terrastegels loopt en zo geen zand of voegsel weg kan spoelen. Laat de regenpijp bij voorkeur in een gras- of bloemenperkje uitkomen.
Meer tuintips? Bekijk dan onze website en lees de verschillende blogs. Doe zelf inspiratie op voor jouw tuin of tuinonderhoud.