Veel mensen zien het niet zitten om zelf de tuin te bestraten en huren daarom een specialist in. Dit brengt hogere kosten met zich mee wat niet voor iedereen weggelegd is. Misschien kost het veel of zij gaan liever zelf aan de slag. Voor mensen met groene vingers die van aanpakken houden hebben wij een stappenplan opgesteld zodat jij zelf je tuin kan bestraten en eindelijk dat terras zonder onkruid kan creëren!

Voorbereiding is de sleutel tot succes

Het is misschien afgezaagd, maar zeker niet minder belangrijk: het voorbereidende werk. Mocht je al een idee hebben hoe de tuin bestraat moet worden dan raden we aan om eens een 3D-tekening te maken van je tuin. Zo krijg je een beter beeld bij jouw wensen en is het gelijk visueel duidelijk. Je kan online gebruik maken van gratis tools om jouw tuin te schetsen en in te richten. Nog geen idee? Neem dan eens een kijkje op Pinterest. Hier kan je diverse voorbeelden vinden en zo inspiratie opdoen!

Kies de gewenste bestrating

Tegenwoordig zijn er verschillende mogelijkheden m.b.t. bestrating. Zo kun je gaan voor betontegels, grind, natuursteen of een andere soort bestrating. Afhankelijk van jouw wensen en voorkeur kan je een type bestrating uitzoeken. Over het algemeen zijn de betontegels populair. Dit komt omdat deze sterk zijn en dus tegen een stootje kunnen. Wanneer je een keuze hebt gemaakt dan kan je de bestrating kopen of bestellen.

elf je tuin bestraten - een terras zonder onkruid

De ondergrond bewerken

Wanneer het moment is aangebroken om de bestrating te leggen in de tuin dan is het goed om ervoor te zorgen dat de ondergrond stevig is en vlak. Graaf 15-20 cm uit op de plek waar de bestrating komt. Zo zorg je voor het beste resultaat en minder kans op verzakkingen. Breng daarom geel zand aan. Dit moet het verzakken tegenwerken. Zorg bovendien voor een goede afloop van het water. Houdt één centimeter verval aan per meter.

Leg de opsluitbanden aan

Als laatste stap voor het daadwerkelijk leggen van de bestrating zullen de opsluitbanden gelegd moeten worden. De functie van de banden is het voorkomen van bewegingen van de bestrating. Zo blijft alles mooi op zijn plek liggen. Leg de opsluitbanden op de rand waar de bestrating moet ophouden. Deze horen iets lager te liggen dan de bestrating zelf.

Het is zover! De bestrating leggen

Om het beste resultaat te krijgen raden wij je aan om van buiten naar binnen te werken. Hiermee voorkom je dat er grote gaten bij de randen ontstaan. Omdat tuinbestrating kan uitzetten en krimpen door weersomstandigheden is het van groot belang om tussen iedere tegel 3 millimeter ruimte te houden. Zodra alle tegels gelegd zijn moet er nog één ding gebeuren: de kieren opvullen met voegzand. Veeg het zand daarna even aan en laat deze een week liggen.

Meer tips?

Ben je op zoek naar nog meer tips over tuinieren, beplanting of andere tips met betrekking tot de tuin? Op Tuinenmagazine vind je veel meer tuin inspiratie! Voor vragen of advies kan je altijd even contact met ons opnemen. We helpen je graag verder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here