Als je een mooi tuinontwerp hebt dan kan het aanleggen van de tuin beginnen. Dit kun je uiteraard zelf doen, maar ook hier kun je hulp krijgen van een professionele hovenier. Je kunt het ook combineren door een deel zelf te doen, bijvoorbeeld het voorbereidende werk, en het specialistische werk overlaten aan de vak deskundige.
De fases naar een nieuwe tuin
Voordat er begonnen kan worden met het daadwerkelijke aanleggen van de tuin moeten eerst de oude bestrating en beplanting eruit. Om kosten te besparen kun je dit prima zelf doen, maar dit kan de hovenier ook voor je regelen. Nadat de tuin leeg is gehaald begint het proces van inmeten. De tuinman bepaalt nu volgens het ontwerp de exacte locaties van het terras, de paden, de vijver, etc. De ondergrond wordt voorbereid op de aanleg door zand te storten op plaatsen van bestrating en vruchtbare grond waar de planten komen. Het daadwerkelijke aanleggen van de tuin begint met het leggen van de bestrating en de omheining. Daarnaast worden ook de bijzondere elementen als een vijver geplaatst. Als alle structurele elementen in de tuin liggen kan het groen er in. De tuin wordt opgeruimd en schoongemaakt en is daarna klaar om ingericht en gebruikt te worden. Meestal duurt het minimaal een seizoen voor alles mooi is gesetteld en in model gegroeid, maar in de tussentijd kun je toch al genieten van een nette, sfeervolle tuin.
Timing voor de aanleg van je tuin
In principe kun je in ieder seizoen een nieuwe tuin aanleggen, mits het weer het toelaat. De meeste mensen denken rond de lente opnieuw aan hun tuin, en rond deze tijd heeft de hovenier dus vaak een hele volle agenda. Wil je per se je nieuwe tuin voor de zomer, wees dan op tijd met regelen. Het is goed mogelijk om een hovenier in te schakelen in de herfst of winter voor het aanleggen van je nieuwe tuin. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je vaak minder in de tuin aanwezig bent en dus minder last heeft van de aanleg.