Het hebben van een tuin
Als je een voor- of een achtertuin hebt dan ken je ’t genot dat komt kijken bij het hebben van een tuin. Een tuin geeft mensen gegarandeerd een stukje plezier maar bij dat plezier komt ook onderhoud om de hoek kijken. Als je een tuin hebt dan zal de uitspraak “ik heb de heg vorige week nog gesnoeid!” je niet onbekend in de oren klinken.
Het onderhouden van de tuin kan voor sommigen als therapeutisch worden ervaren, anderen zien het meer als een extra taak op hun to do list.
Voor nu wil ik me focussen op die tweede groep mensen; wat kun je doen als je niet zo van onderhoud houdt, of wellicht, het zelf niet meer kunt? Of wat als jij ’t nu doet voor een ander om ze te helpen maar je kunt het er eigenlijk niet meer bij hebben?
Een andere reden om hulp in te schakelen kan zijn dat je je tuin wilt verbouwen maar al dan niet te weinig tijd hebt, of niet zo goed weet hoe, of misschien heb je simpelweg iets extra’s te spenderen en heb je het ervoor over.
Waar kun je aan denken?
Zoals ik al eerder zei kunnen er diverse redenen bestaan om hulp bij tuinonderhoud in Aalsmeer in te schakelen, zo bestaan er natuurlijk ook verschillende diensten die aangeboden worden.
Er bestaan vrijwilligers. Een vrijwilliger betaal je eigenlijk een fractie van de prijs. Nadeel is wel: je moet maar net ’t geluk hebben dat dit persoon bij jou in de buurt woont en dat je aan de eventuele voorwaarden van zijn/haar vrijwilligerschap voldoet (sommigen zijn misschien alleen bij ouderen, of mensen met een beperking inzetbaar). Daarbij, niet elke vrijwilliger is een getrainde hovenier. Het is niet zo dat er helemaal geen hovenieren of gepassioneerde tuiniers hun diensten aanbieden, maar garantie is het niet. Klinkt dit interessant? Heb je iets kleins wat gedaan moet worden? Aarzel niet om contact op te nemen met iemand bij jou in de buurt.
Een meer traditionele route is het inschakelen van een hovenier. Een hovenier is een professional die zich bezighoudt met het aanleggen en onderhouden van groen. Dat klinkt heel breed, en dat is het ook. De hovenier wordt ingeschakeld voor tuinen, plantsoenen, terrassen, sierbestrating, vijvers, noem maar op. Elke hovenier heeft zijn eigen set specialisaties en vaardigheden, dus informeer hier naar.
Als laatste hebben we nog de tuincoach. Het zijn van een hovenier en een tuincoach lijken behoorlijk met elkaar verweven. Misschien is het een wel het nieuwe jasje van het ander. Toch lijkt er bij de tuincoach ingespeeld te worden op een iets andere klantbehoefte. Een belangrijk advertentiepunt is het dialoog en de ondersteuning van een professional. De invulling daarvan zal per tuincoach verschillen. Het is dus belangrijk om naar de werkzaamheden van jouw tuincoach te informeren.
Hopelijk heeft deze blog je iets meer inzicht kunnen geven in de mogelijkheden bij tuinonderhoud. Er zijn genoeg opties dus twijfel niet om hulp in te schakelen, daar waar het nodig is.